A sponge cake for cold rainy day…

Tks MH for some technical tricks that he learnt from his mom who made many awesome cakes, especially sponge cakes.

Easy Sponge Cake (Serve 6-8)
(from cookbook ‘In the Kitchen’)

4 eggs
½ cup caster sugar
2/3 cup of plain flour

Assemble with:
strawberry jam
500 ml thicken cream, whipped
icing sugar, to dust on top of the cake
Method:
1. Preheat oven to 180C
2. Butter a 20cm springform cake tin and line the sides and bottom with baking paper. Butter the paper and sprinkle it with a little plain flour to ensure that the batter won’t stick.
3. Beat the eggs and caster sugar together until very thick and light. Carefully fold in the flour, then spoon the mix into the prepared cake pan and bake for 15-20 minutes or until skewer comes out clean.
4. Allow cake to cool completely on a cooling rack. Peel away baking paper.
5. Cut cake in half and spread a layer of jam and whipped cream on the bottom half of the cake. Then spread another layer of jam of the top half of the cake. Place top layer cake on top of the bottom layer. Sprinkle with icing sugar, serve!

Khâu cơ bản nhất là đánh trứng và đường. Dùng cái gọi là cake whisker í. Cứ Google hình ảnh là biết ngay nó trông như thế nào. Dùng vận tốc cao nhất, đánh cho trứng và đường thick and light, nghĩa là nó thành trắng xóa, nhưng vẫn mềm và không cứng dựng lên. Nếu nó cứng dựng lên là toi đó.

Sau đó cho từng ít bột vào, dùng cái thìa nhựa dùng cho làm bánh í, spatula trộn nhẹ nhàng nhưng nhuyễn bột vào. Khi đánh trứng và đường với nhau xong, phải cho ngay bột vào khi mà những ổ không khí vẫn còn đó.

Cho ngay vào khay khi trộn bột xong. Kể cả khay không dính vẫn phải lót giấy nến baking ở dưới.

Khi nướng, có thể nó sẽ quá hai mươi phút một tẹo, tùy lò. Không mở lò nhiều lần, nếu mở nhiều lần, bánh sẽ bị xẹp xuống.

Khi bánh chín phải cho ngay ra khỏi khay, vì nếu không cho, khay nóng, nó sẽ tiếp tục cooking cái bánh, để nguội rồi hẵng cho frosting.

Cho thicken cream vào máy, dùng vận tốc cao nhất, đánh cho kem cứng dựng lên, rồi cắt bánh ra, cho jam lên rồi kem lên, ụp bánh lại.

Nếu còn dư kem thì quẹt lên mặt bánh.

Rắc icing sugar lên, cho ra chỗ lạnh hay tủ lạnh. Theo công thức này texture rất chuẩn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s